In 9 stappen naar relevante online communicatie

Klantinzicht is de basis voor relevante communicatie. Daarbij moet je luisteren en relevant zijn op het juiste moment. Dat klinkt eenvoudig, maar daar komt in de praktijk veel bij kijken. Om je daarbij te helpen, willen we een stappenplan met je delen voor relevante communicatie.

1. Bepaal je doelgroep en bouw je database op

Allereerst is het belangrijk om te bepalen op wie je jouw communicatie richt. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de contacten in je doelgroep? Leg deze vast in een (CRM-)systeem waarin je ook andere klantkenmerken in vastlegt.

2. Identificeer je buyer persona

Binnen je doelgroep kun je weer verder onderscheid maken met wie je wilt communiceren, de zogenaamde buyer persona’s. Buyer persona’s zijn verschillende typen klanten met verschillende behoeften of verschillende leden van de decision making unit. Stem je informatie af op de buyer persona.

3. Bepaal het online koopproces

Je kunt hierbij gebruikmaken van customer journey mapping. Hierbij breng je het proces in kaart dat iemand doorloopt vanaf het allereerste moment dat hij informatie gaat zoeken over het desbetreffende product tot en met aankoop en eventueel onderhoud.

4. Ontwikkel en recycle content

Die content kan van alles zijn, van nieuwsbrieven of een spelletjesapp tot en met video’s, blogs, whitepapers en webcasts. Bedenk voor ieder contentitem goed in welke fase dit kan worden ingezet.

5. Kwalificeer en scoor leads

Met kwalificeren bedoelen we dat je inzicht verwerft in welke fase een lead zich bevindt. Wanneer loopt de ‘engagement’-periode af en is het tijd om de lead te activeren?

6. Stel communicatiestromen vast

Nu je de doelgroepen, buyer persona’s en online journeys in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om voor iedereen communicatiestromen vast te stellen zodat een e-mailing of boodschap niet als alleenstaande boodschap verstuurd wordt, maar als onderdeel van een geïntegreerde campagne.

7. Bepaal benodigde tech/tools

Relevante en persoonlijke informatie door de tijd en op basis van gedrag en kenmerken vergt veel handelingen. Het is goed om te bepalen of technologie zoals e-mailmarketingautomation de investering waard is om het proces van communicatie-flows en -triggers te automatiseren.

8. Test en implementeer

Begin met een pilot en doe ervaring op. Alleen door aan den lijve te ervaren wat relevant communiceren kan opleveren, snap je wat de impact hiervan is.

9. Monitor en verbeter

Stel van te voren af welke key performance indicators belangrijk zijn en zet doelstellingen. Meet alleen die zaken waar je echt iets mee doet.

Lees het hele artikel. Dit artikel bevat ook een aantal praktijkvoorbeelden.