Meteen naar de inhoud

Relevante online communicatie in 9 stappen

Online communicatie draait om relevant zijn op het juiste moment... Dat klinkt eenvoudig, maar daar komt in de praktijk veel bij kijken. Om je daarbij te helpen, willen we een stappenplan met je delen voor relevante online communicatie.

1. Bepaal je doelgroep en bouw je database op

Allereerst is het belangrijk om te bepalen op wie je jouw online communicatie richt. Kijk hiervoor niet alleen naar je gewenste doelgroep. Neem ook een duik in je database. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de huidige klanten? Zorg ervoor dat je al je contacten, inclusief hun kenmerken en bestellingen vast legt in een (CRM-)systeem. Zodat deze makkelijk toegankelijk zijn.

Maak een persona van je doelgroepen. Stem je online communicatie af op deze buyer persona.

2. Identificeer je buyer persona

Binnen je doelgroep kun je weer verder onderscheid maken met wie je wilt communiceren. Beschrijf deze in de vorm van buyer persona’s. Buyer persona’s zijn verschillende typen klanten met verschillende behoeften. Of verschillende leden van de decision making unit. Stem vervolgens je online communicatie af op de buyer persona.

Maak de customer journey inzichtelijk en bepaal welke content op welk moment getoond wordt door middel van content mapping3. Maak de customer journey inzichtelijk

Je kunt hierbij gebruikmaken van customer journey mapping. Hierbij breng je het proces in kaart dat iemand doorloopt vanaf het allereerste moment dat hij informatie gaat zoeken over het desbetreffende product tot en met aankoop en eventueel onderhoud.

4. Content mapping

Maak en recycle content. Die content kan van alles zijn, van nieuwsbrieven of infographics tot en met video’s, blogs, whitepapers en webcasts. Met behulp van content mapping maak je inzichtelijk welk type content, in welk formaat in welke fase het beste kan worden ingezet.

5. Kwalificeer en scoor leads

Met kwalificeren bedoelen we dat je inzicht krijgt in welke fase van de funnel een lead zich bevindt. Wanneer loopt de ‘engagement’-periode af en is het tijd om de lead te activeren? Door leads te scoren op belangrijke kenmerken geef je een waarde aan je leads. Een hoge score staat hierbij gelijk aan een hoge relevantie.

Stel online communicatiestromen vast.6. Stel online communicatiestromen vast

Nu je de doelgroepen, buyer persona’s, journeys en content in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om voor iedereen online communicatiestromen (flows) vast te stellen. Ook wel drips genoemd. Met deze drips zorg je voor een samenhangend verhaal over een bepaald onderwerp. Zodat een online communicatie uiting niet als alleenstaande boodschap verstuurd wordt. Maar de lezer door de funnel begeleid met behulp van een geïntegreerde online campagne.

7. Bepaal benodigde tech/tools

Relevante en persoonlijke informatie door de tijd, op basis van gedrag en kenmerken vergt veel handelingen. Het is goed om te bepalen of marketingautomation technologie de investering waard is om het proces van communicatiestromen en triggers te automatiseren.

8. Test en implementeer

Begin met een pilot en doe ervaring op. Alleen door aan den lijve te ervaren wat klantgericht en relevant communiceren oplevert, snap je wat de impact hiervan is. Als je eenmaal op dreef bent, ga je door met testen. Zodat je online communicatie uitingen en stromen continue aan kan scherpen.

9. Monitor en verbeter

Stel van te voren af wat je doelstelling is en maak deze inzichtelijk door het bepalen welke key performance indicators (KPI’s) belangrijk zijn. Zorg ervoor dat deze meetbaar en eenduidig zijn. Bepaal alleen die KPI’s waar je echt invloed op hebt. Zodat je daadwerkelijk bij kunt sturen.

Over waardevol

Waardevol staat voor het creëren van waarde ván de klant door het bieden van waarde vóór de klant

We helpen je de klant centraal te stellen in de onderneming. Hoe doen wij dat? Door je jouw doelgroep echt te leren kennen en je online communicatie af te stemmen op hun wensen, behoeften en gedrag. Ons uiteindelijke doel is een situatie te creëren waarbij klanten zich gewaardeerd voelen en een positieve klantervaring hebben. En bedrijven meer aanbevelingen, meer omzet en een hoger rendement op marketing activiteiten krijgen.

Hierbij hanteren wij een fact-based werkwijze. Met verschillende onderzoeks- en analysetechnieken maken we een scherp beeld van de verschillende klantprofielen. Door te meten, monitoren en sturen op basis van klantgegevens maken wij campagne resultaten inzichtelijk en geven we je grip op je marketing- communicatiestrategie.

Zin om te sparren?

Wil je met ons sparren over hoe jij je klant centraal kan zetten in je marketingcommunicatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf je liever op de hoogte

Nog geen zin in direct contact, maar wel geïnteresseerd in klantgerichte marketingcommunicatie? Volg ons dan via de socials:

Bronvermelding

Deze blog is gebaseerd op een ander bericht. Lees het hele artikel.

Credits

Foto door Brooke Cage via Unsplash, Pictogrammen gemaakt door Undraw.