Meteen naar de inhoud

Content marketing: 4 manieren om waarde te creëeren voor de klant.

Gerenommeerde bedrijven investeren vandaag de dag in content marketing. Hun strategie is erop gericht winstgevende klantinteracties te genereren door middel van het verspreiden van content.

Hierbij ligt de uitdaging dusdanig waardevolle content voor de klant te creëren, dat het ook waarde oplevert voor je bedrijf. Maar wanneer is content eigenlijk waardevol voor de doelgroep? In deze blog geef ik aan de hand van praktijk voorbeelden antwoord op deze vraag.

In mijn vorige blog gaf ik aan dat klanten bepalen wat er over je gezegd wordt, wanneer en in welke vorm. Als bedrijf zal je hierin moeten faciliteren. Ervoor zorgen dat de doelgroep de juiste informatie, in het juiste formaat, op het juiste moment en via het juiste kanaal tot zijn beschikking heeft. Hoe meer waarde deze informatie vervolgens voor de lezer heeft, hoe groter de impact op je klantinteractie. Het doel is dan ook om zo veel mogelijk waarde voor de klant te genereren.

4 vormen van waardecreatie voor de klant

Er zijn verschillende manieren om met content marketing waarde voor de doelgroep te creëren. Over het algemeen kan je deze in vier groepen indelen: Vermaak, inspiratie, kennis/informatie en overtuiging/bevestiging. Onderstaand een aantal praktijkvoorbeelden om dit te illustreren. Zowel B-to-C als B-to-B.

  1. Vermaak

Een manier om spelenderwijs in aanraking te komen met een product of merk is gamification. Bij gamification gaat het om het gebruik van spelelementen in een niet game context. In het geval van content marketing is deze context het bereiken en binden van een doelgroep, teneinde een winstgevende klantinteractie te creëren.

lego starwarsEen bedrijf dat er om bekend staat veel interactie met de doelgroep te hebben is LEGO. Zo heeft LEGO een aantal gratis games ontwikkeld voor iPad, iPhone en iPod Touch waarin LEGO poppetjes de hoofdrol spelen en je bouwstenen kunt winnen om eigen bouwsels te maken.

B-to-B worden er veelvuldig games en quizzen gemaakt rondom productintroducties of events. Zo heeft Cendris bij de introductie van hun nieuwe socio-demografische en lifestyle segmentatiemodellen een quiz gelanceerd genaamd “Hoe ziet Nederland er uit?”. Aan de hand van een aantal vragen kan je je kennis over de Nederlandse Consumententypen testen. Aan het eind van het spel zie je wat je score is.

  1. Inspiratie

Er zijn veel voorbeelden te vinden van content gericht op inspiratie. Van vlogs over hoe je make-up aan kan brengen tot woon en decoratie apps. Zelf vind ik de Nike+ community een mooi voorbeeld hoe je een doelgroep kan motiveren, inspireren en verbinden.

Met de gratis Nike+ GPS running app op je mobile telefoon kan je prestaties van trainingen bijhouden en loggen. Op Nike.com zie je vervolgens op een kaart welk parcours je hebt gelopen, hoeveel kilometer dit was, hoe lang je er over hebt gedaan en wat je gemiddelde snelheid was. Op basis van alle gelogde trainingen geeft Nike persoonlijke trendrapporten en suggesties voor verbeteringen. Ten slotte kan je prestaties delen met vrienden en onderlinge wedstrijden houden.

  1. Informatie en kennis

Er zijn belangrijke momenten waarop je op zoek bent naar extra informatie. Zo ook als je zwanger bent. Nutricia speelt hier heel goed op in met Nutricia voor jou zwangerschap app. Deze app is volledig gericht op het verschaffen van informatie. Het geeft informatie over de ontwikkeling van het kindje, biedt antwoord op vragen en geeft handige tips over gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Je kunt ook persoonlijke notities toevoegen en foto's uploaden. Deze kan je vervolgens delen met vrienden en familie.

abn amro insights website id een mooi content marketing voorbeeldOok op zakelijk gebied ben je op zoek naar informatie. Om bij te blijven in de snelle ontwikkelingen probeer je zo veel mogelijk relevante kennis te vergaren. Infographics zijn een aantrekkelijke manier om deze kennis over te brengen. Ook tips & tricks, white papers en webinars zijn populair. Sommige bedrijven bouwen hele websites rondom content. Bijvoorbeeld ABN-AMRO met de ABN-AMRO Insights website. Deze website is met zijn nieuwsberichten, publicaties en columns volledig gericht op het verspreiden van macro economische en sector kennis.

  1. Bevestiging en overtuiging

Met reviews en ratings is een goed content marketing voorbeeld van waardevolle content voor de klantAls je op het punt staat een vakantie te boeken, is het heel geruststellend als je ziet dat anderen een geslaagde vakantie in het huisje van jouw keuze hebben gehad. Reviews en ratings zijn dan ook uitstekende middelen om ervaringen te delen en deze bevestiging te geven.

Meer in de B-to-B hoek, vindt je bijvoorbeeld op het YouTube kanaal van Exact Online bedrijfssoftware verschillende filmpjes met testimonials en product demo’s met de bedoeling de kijker te overtuigen.

Hot, maar niet nieuw

Het is je misschien opgevallen dat de bovenstaande voorbeelden niet nieuw zijn. Maar als bedrijven hier al langer mee bezig zijn, waarom is het ontwikkelen van een content marketing strategie vandaag dan zo populair? De verklaring hiervoor ligt in de veranderende markt.

Economische omstandigheden hebben er mede toe geleid dat de klant weer centraal staat binnen de onderneming. Daar waar voorheen het zwaartepunt van het marketingbeleid gericht was op acquisitie, ligt de focus nu op het ontwikkelen van loyale klanten. Het doel is een langdurige relatie met je doelgroep aan te gaan, gebaseerd op transparantie, vertrouwen en oprechte betrokkenheid. Een gedegen content marketing strategie levert hier een grote bijdrage aan.

Waardevolle content met impact

Steeds meer bedrijven maken de strategische keuze om door middel van het creëren en verspreiden van content klanten te bereiken en aan zich te binden. Hoe waardevoller deze content is voor de doelgroep, hoe meer impact deze zal hebben op het einddoel: Het genereren van winstgevende klantinteractie.

Next

In deze blog heb ik het gehad over de vier manieren om waardevolle content te bieden; door middel van vermaak, inspiratie, kennis/informatie en overtuiging/bevestiging. In een aparte blog post over content marketing, zal ik tips geven over welke waarde, in welke fase van de funnel en via welk kanaal gecreëerd kan worden. En hoe je dit met contentmapping inzichtelijk kan maken.

Maar eerst zal ik verder in gaan op hoe een gedegen content marketing strategie leidt tot een hogere klantwaarde. Meer hierover in mijn volgende blog.

Over Waardevol

Waardevol staat voor het creëren van waarde van de klant, door het bieden van waarde vóór de klant. Met behulp van klantgerichte marketingcommunicatie. We helpen je een goed beeld te krijgen van je verschillende doelgroepen. En geven advies over de beste communicatiestrategie per type klant. Waardevol stopt niet bij het geven van advies. We gaan voor resultaat. Met behulp van verschillende testen meten wij welke uiting het meest effectief is. Wij adviseren over de juiste stuurinformatie.

Meer weten over content marketing?

Wil je graag eens met ons van gedachte wisselen over content marketing? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.