Waarom SEO niet over algoritmes gaat
SEO draait niet om algoritmes. Het gaat om de user experience van de zoekmachine gebruiker. En dus jouw doelgroep.
Als we het hebben over SEO, hebben de meeste het over de zoekmachines. Hun algoritmes en waar ze op letten. Dit wekt de illusie dat SEO gaat om de technische "kunstjes" van Google, Yahoo en consorten. Niks is minder waar. Vind ik. SEO draait wat mij betreft hoofdzakelijk om de doelgroep. Degene die de zoekmachine gebruikt om informatie te verzamelen of hun vraag te beantwoorden. En de user experience die ze geboden wordt.
Verplaats je even in de positie van de zoekmachines. Wat ze eigenlijk willen, is een dusdanig goede dienstverlening bieden aan hun gebruikers dat ze de grootste doelgroep weten te bereiken. En te binden. Zodat jij, als adverteerder, een groot bereik hebt binnen je doelgroep en succesvolle campagnes kan ontwikkelen. Want daar verdienen ze op.
Zoekmachines hebben er dus alle baat de beste user experience te bieden. Door de meest betrouwbare, relevante en gebruiksvriendelijke content aan hun gebruikers te tonen. Hierbij worden de, in hun ogen, beste content als eerste getoond.
Natuurlijk kunnen de search engines niet alle sites handmatig beoordelen op betrouwbaarheid van de afzender, relevantie van de aanwezige content, en gebruiksvriendelijkheid van de sites. Dus hebben ze een aantal regels bedacht: algoritmes. Wat deze algoritmes precies zijn kom je haast niet te weten. Het is hun geheime ingrediënt tot de beste dienstverlening. Gelukkig hoef je dat ook niet precies te weten. Zolang je hetzelfde doel als de zoekmachines na streeft zit je goed. En dat is eigenlijk ook geen probleem. Want zeg nou eerlijk; jij wil toch ook de beste web ervaring bieden aan jouw doelgroep?
Door actief te werken aan SEO help je de zoekmachines dus bij hun streven naar een uitstekende user experience. En wordt je beloond met een hogere ranking. En dus vindbaarheid. Zoekmachine optimalisatie kan je dus beschouwen als een soort user experience optimalisatie. Waarbij je voortdurend je doelgroep en hun web ervaring in het oog houdt.
Voordat ik verder ga over hoe je dat doet, even een stapje terug... Wat was SEO ook alweer?
Wat is SEO
SEO staat voor Search Engine Optimization. Zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Het omvat alle activiteiten die te maken hebben met het verbeteren van de (organische) vindbaarheid van je website in de zoekresultaten. Hoe hoger je pagina staat in de zoekresultaten (ranking), hoe beter je vindbaarheid. En dus je zichtbaarheid. Een goede organische zichtbaarheid leidt niet alleen tot meer traffic. Het draagt ook bij aan naamsbekendheid en vertrouwen. Immers, gebruikers van zoekmachines rekenen er op dat de eerst vermelde organische links betrouwbaar en relevant zijn.
Waarom Search Engine Optimization
Content die aansluit bij het zoekgedrag van de doelgroep komt hoog in de ranking. Een hogere zichtbaarheid met meer naamsbekendheid dus. Met de juiste snippets trigger je de aandacht van je doelgroep. Met meer paginabezoeken tot gevolg. Hoe relevanter en waardevoller je content vervolgens is, hoe hoger de kwaliteit van hun bezoek. Wat tot uiting komt is lagere bounce rates, een hoger gemiddelde leesduur per pagina en meer gelezen pagina's per sessie.
Verhogen organische vindbaarheid met zoekmachine optimalisatie
Je organische vindbaarheid kan je verbeteren door actief te werken aan een gezonde en gebruiksvriendelijke website met relevante content. Op een betrouwbare site.
Site Health
Een gezonde site zorgt voor een veilige en efficiënte navigatie. Het gaat hier voornamelijk om de technische kant van zoekmachine optimalisatie. Denk hierbij aan al dan niet beveiligde text transfer protocollen (is het een HTTP of HTTPS site). En meldingen die zoekmachines krijgen als je een pagina bezocht wordt. De meeste meldingen zie je niet als bezoeker. Zoals redirects. Andere meldingen zie je wel. Bijvoorbeeld de melding "404 - pagina niet beschikbaar".
Gebruiksvriendelijkheid
Bij gebruiksvriendelijkheid van de pagina wordt gekeken naar user experience. De ervaring die de bezoeker heeft zodra deze op je link in de zoekmachine klikt.
Denk bijvoorbeeld aan de laadtijd van je pagina. Pagina's met een lange laadtijd zijn vervelend. Bezoekers willen namelijk niet wachten. En klikken je pagina weg voordat ze ook maar één letter hebben gelezen. Hoe interessant deze pagina ook kan zijn.
Hetzelfde geld voor mobile vriendelijkheid. Vandaag de dag vindt veel zoekverkeer plaats op mobile apparaten. Het is storend voor de bezoeker als blijkt dat je pagina niet geschikt voor het apparaat ze gebruiken. Dit type web verkeer zal dan ook een hoger bounce percentage percentage hebben.
Relevantie
Het belangrijkste punt waarmee je je vindbaarheid kan optimaliseren is misschien wel relevantie. Het gaat hier om de mate waarin je content antwoord geeft op de zoekvraag van de paginabezoeker. En de waarde die het biedt. Zo kun je wel antwoord geven op de zoekvraag. Als het geen extra waarde toevoegt is je content niet interessant genoeg om verder te kijken op je site. Wat leidt tot een hoog bounce percentage. En bounce percentages zijn een indicatie voor irrelevante content voor het betreffende zoekwoord.
Betrouwbaarheid
Zoekmachines hebben er geen baat bij gebruikers onbetrouwbare sites of waardeloze content te laten bezoeken. Een manier die gebruikt wordt om de betrouwbaarheid van de content te indexeren is door te kijken naar de backlinks. Zowel interne (van de ene naar de andere pagina binnen je site), als externe backlinks (van een externe pagina naar jouw pagina). Hoe relevanter de backlinks zijn, en hoe meer autoriteit deze backlinks hebben, des te betrouwbaarder de content wordt geacht.
Naast backlinks kijken zoekmachines ook naar je omgang met je doelgroep. Als er veel spam verzonden wordt vanuit jouw domein kan dat je reputatie schaden. In het ergste geval beland je op een blacklist.
Techniek is ondersteunend
Bij Search Engine Opimization draait het dus om het gezamenlijke streven naar een optimale user experience van de zoekmachine gebruiker. Waaronder ook jouw doelgroep.
Het begint dus bij jouw doelgroep. En hoe goed je ze kent. Zodat je gericht kan werken aan hun gebruikservaring. Door te weten waar je doelgroep naar zoekt. En welke zoekwoorden ze gebruiken. Met de juiste snippet trigger je ze vervolgens om op je link te klikken. Naar jouw betrouwbare en gebruiksvriendelijke site. Om jouw content te lezen. Content die relevant is, antwoord geeft op hun zoekvraag, en zodanig extra waarde biedt, dat ze meer van je willen weten. Zodat ze converteren naar leads...
Zoals eerder vermeld, hebben zoekmachines een aantal regels opgesteld om hun user experience te waarborgen. Met algoritmen bepalen ze vervolgens de waarde van jouw content. Hoe hoger de waarde, hoe hoger jouw ranking.
Bij het optimaliseren van jouw vindbaarheid is het handig om deze regels in het achterhoofd te houden. Deze hoef je niet allemaal uit je hoofd te kennen. Gelukkig zijn een een aantal programma's die je hierbij ondersteunen. De meest bekende is wel Yaost SEO, SemRush en Ahrefs.
Waardevolle SEO
Waardevol staat voor het creëren van waarde ván de klant, door het bieden van waarde vóór de klant
We helpen je de klant centraal te stellen in de onderneming. Je klanten echt te leren kennen. En je marketingcommunicatie op ze af te stemmen. Met relevante content die aansluit bij hun zoekgedrag. Op een gezonde, gebruiksvriendelijk site. Die hoog staat in de ranking van de zoekmachines. Een hogere zichtbaarheid met meer naamsbekendheid dus. Met meer paginabezoeken tot gevolg.
We geven advies hoe je vervolgens dusdanige waarde kunt bieden dat je doelgroep geboeid raakt door jouw verhaal. Waardoor ze doorklikken en over gaan tot het gewenste gedrag. Meer leads dus.
Zo helpt Waardevol je bij je zoekmachine optimalisatie en het verbeteren van je organische vindbaarheid.
Datagedreven werkwijze
Wij streven naar resultaat. Daarom hanteren wij een datagedreven werkwijze. Door te meten, monitoren en sturen op basis van klantgegevens maken wij de resultaten inzichtelijk en geven we je grip op je organische zoekmachine marketing.
Zin om te sparren?
Wil je met ons sparren over hoe jij met zoekmachine optimalisatie je organische vindbaarheid kunt verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Credits
Pictogrammen gemaakt door Undraw.