Meteen naar de inhoud

Verhogen waarde van de klant met waardevolle content

Dusdanige waarde bieden aan je doelgroep, dat ze meer waarde opleveren voor je bedrijf.

Verhogen waarde van de klant door het bieden van waardevolle content voor de klant. Door de klant centraal te stellen. Ze echt te leren kennen. Een marketingcommunicatiestrategie te ontwikkelen die bij hun past. En te zorgen voor een optimale klantbeleving gedurende de gehele customer journey.

In deze blog vertel ik de 6 stappen voor het ontwikkelen van een waardevolle marketingcommunicatiestrategie. Gebaseerd op content marketing. Waarbij je klanten dusdanig waardevolle content biedt dat ze het terugbetalen. In de vorm van omzet, winst, naamsbekendheid of aanbevelingen.

Waardevol Klantbeleid

Identificeer de waarde van de klant

Stap één is weten wie je klanten zijn. Identificeer welke klanten het waard zijn extra aandacht te geven. Of welke juist minder aandacht hoeven te krijgen.

Met behulp van database analyse, desk en/of field research maak je inzichtelijk wat de waarde van de klant is voor je bedrijf. In termen van omzet en kosten of op basis van product features en services. Of in termen van loyaliteit. Geheel afhankelijk van je doelstelling.

Segmentatie en Buyer PersonaSegmenteer je klanten

Op basis van de verkregen inzichten deel je je klanten op in groepen. Segmenteren. En wijs je aan wie tot welke groep hoort.

Om de segmenten tot leven te brengen geef je iedere groep een gezicht door middel van persona's. Zodat de hele organisatie ze leert kennen. Immers, klanttevredenheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van één afdeling. Iedereen in de organisatie moet hetzelfde beeld van de doelgroep hebben, en hiernaar acteren. Want alleen zo kan je gedurende de hele customer journey een authentieke, coherente en consistente klantbeleving waarborgen.

Bepaal de waarde voor de klant

Maak vervolgens per segment inzichtelijk welke waarde jij biedt voor de klant. Wat hun wensen en behoeften zijn in de verschillende fasen van de funnel, en hoeverre jouw marketingcommunicatie hier op aansluit. Achterhaal hun klantbeleving met betrekking tot je product of dienst. Of, in bredere zin, over de hele customer journey. Meet hun houding op basis van de drivers van klantloyaliteit en achterhaal welke invloed dit heeft op hun gedrag.

Analyseer de resultaten en bepaal op welk moment je welke waarde kan bieden aan de klant.

Verhogen waarde van de klant door een klantgerichte marketingcommunicatiestrategieCommuniceer met waardevolle content

Nu je weet wie je klanten zijn, wat ze van je verwachten en in hoeverre je hieraan voldoet, kan je een klantgerichte marketingcommunicatiestrategie ontwikkelen. Ontwikkel per segment dusdanig waardevolle content, dat ze het terugbetalen in een hogere klantwaarde. Voor elke fase van de funnel, voor elk moment in de customer journey, voor elk kanaal en met elke communicatie uiting.

Test zo veel mogelijk

Om grip te houden op de gekozen strategie is een fact-based werkwijze een must. Waarbij je keuzes maakt op basis van data. Door veel te testen ben je in staat de meest succesvolle marketingcommunicatiestrategie om uit te rollen. En snel bij te sturen indien nodig.

Fact-based marketingMeet en monitor op basis van KPI's

Houdt de vinger aan de pols door de effectiviteit van de gekozen strategie te meten en te monitoren. Vertaal zowel je strategische als tactische doelstellingen naar KPI's. Meet vervolgens de resultaten van iedere campagne en vergelijk deze met je tactische doelstelling. En monitor het effect van je strategie op je lange termijn doelstelling. Overall en per klantgroep.

Tot slot bepaal je hoe je toekomstige marketingcommunicatie activiteiten nog verder aan kan scherpen. Zodat je marketingcommunicatiestrategie steeds efficiënter en effectiever wordt.

Zin om te sparren?

Zin om te sparren over hoe jij meer winst en omzet kan genereren door je klanten echt centraal te stellen in je marketingcommunicatie? Hoe jij die extra waarde kan bieden aan je klanten dat ze ambassadeurs van je worden? Neem dan vrijblijvend contact op. We denken graag met je mee.

Blijf je liever op de hoogte

Nog geen zin in direct contact, maar wel geïnteresseerd in klantgerichte marketingcommunicatie? Volg ons dan via de socials:

Over waardevol

Waardevol Klantbeleid - Waarde van de klant door waarde voor de klantWaardevol staat voor het creëren van waarde ván de klant door het bieden van waarde vóór de klant

We helpen je de klant centraal te stellen in de onderneming en je marketingcommunicatie af te stemmen op hun wensen, behoeften en gedrag. Ons uiteindelijke doel is een situatie te creëren waarbij klanten zich gewaardeerd voelen en een positieve klantervaring hebben. En bedrijven meer aanbevelingen, meer omzet en een hoger rendement op marketing activiteiten krijgen.

Hierbij hanteren we een datagedreven werkwijze. Met verschillende onderzoeks- en analysetechnieken maken we een scherp beeld van de verschillende klantprofielen. Door te meten, monitoren en sturen op basis van klantgegevens maken wij campagne resultaten inzichtelijk en geven we je grip op je marketing- communicatiestrategie.

Credits

Pictogrammen gemaakt door Undraw. Foto door Geralt op Pixabay