Een waardevol klantbeleid in 3 stappen

Waardevol klantbeleid staat voor het creëren van waarde. Waarde ván de klant, door bieden van waarde vóór de klant. Hoe doen je dat? Gewoon door de klant centraal te stellen. Klanten echt te leren kennen. Een marketing– en communicatiestrategie te ontwikkelen die bij hun past. En te zorgen voor een optimale klantbeleving gedurende de gehele customer journey.

1. Inzicht in de waarde voor de klant

Creëren waarde voor de klant door een gerichte productontwikkeling, klantgerichte marketingcommunicatie, klantcontactbeleving tijdens de customer journey en pro-actief werken aan klanttevredenheid

Om de waarde voor de klant inzichtelijk te maken, moet je eerst weten wie je klanten zijn. Wat houdt ze dagelijks bezig. Waar zitten hun pijnpunten en hoe willen ze deze het liefste opgelost zien? Waardoor worden ze gedreven?

Pas als je weet wie je doelgroep is kan je gericht waarde bieden.

Maak daarom inzichtelijk wie je doelgroep is. Wat hun wensen en behoeften zijn, welke waarde jij biedt en in hoeverre jouw marketing en communicatie hierop aansluit.

Op basis van deze inzichten deelt je je klanten op in groepen. Segmenteren. Vervolgens wijs je aan wie tot welke groep hoort en geef je iedere groep een gezicht door middel van persona's.

Zo breng de segmenten tot leven en kan de hele organisatie ze leren kennen. Immers, klantgericht ondernemen is niet alleen de verantwoordelijkheid van één afdeling. Iedereen in de organisatie moet hetzelfde beeld van de doelgroep hebben. En hier naar acteren. Want alleen zo kan je gedurende de hele customer journey een authentieke, coherente en consistente klantbeleving waarborgen.

2. Identificeren waarde van de klant

Bepalen waarde van de klant

Met behulp van verschillende technieken maak je inzichtelijk wat de waarde van je klanten is voor je bedrijf. Dit kan in termen van omzet en kosten of op basis van product features en services. En zelfs in termen van loyaliteit. Geheel afhankelijk van je doelstelling.

Het uiteindelijke doel is altijd groei. Door dusdanige waarde te bieden voor de klant, dat de waarde van de klant toeneemt. Resultaat: een hoger rendement op je marketing en communicatiestrategie door hogere conversie ratio’s, een hogere gemiddelde omzet en loyalere klanten.

3. Creëren waarde van de klant door bieden waarde voor de klant

waardevol klantbeleid: Creëren waarde van de klant door bieden waarde voor de klant

Nu je weet wie je klanten zijn, wat ze van je verwachten en in hoeverre je hieraan voldoet, kan je een klantgerichte marketingcommunicatiestrategie ontwikkelen.

Bedenk hoe je waarde kan creëren de beste strategie per groep. Met welke propositie, in welke fase van de buyer funnel, op welke moment in de customer journey, via welk kanaal en met welke communicatie uiting.

Meet de klantbeleving met betrekking tot je product of dienst. Of, in bredere zin, over de hele customer journey. En welke invloed dit heeft op hun loyaliteit. Aan de hand van de resultaten kan je vervolgens gericht de klantbeleving kunt verbeteren.

Data gedreven werkwijze

De bedoeling is te streven naar meetbaar resultaat. Werken daarom fact-based. Waarbij je keuzes maakt op basis van data. Testen daarbij veel. Op basis van de resultaten kiezen je vervolgens de meest succesvolle marketingcommunicatiestrategie om uit te rollen.
Fact-based marketing
Maak de effectiviteit van de gekozen strategie inzichtelijk op basis van KPI’s. Meet na iedere campagne de resultaten ten opzichte van de tactische doelstelling. En monitor het effect van deze strategie op de lange termijn doelstelling. Overall en per klantgroep. Aan de hand van de resultaten ontwikkel je een plan hoe je toekomstige marketingcommunicatie activiteiten nog verder aan kan scherpen. Zodat je marketingcommunicatiestrategie steeds efficiënter en effectiever wordt.

Volg mij: