Meteen naar de inhoud

Content marketing:

Genereren van winstgevende klantinteracties door middel van het verspreiden van waardevolle content. 

Content marketing is hot. Er wordt veel over geschreven en gerenommeerde bedrijven maken ambitieuze stappen op dit gebied. Maar wat is content marketing eigenlijk? En waarom zou je dit willen doen? En als je deze weg op wilt, hoe doe je dat en waar moet je dan rekening mee houden? Ik ben er voor je in gedoken.

Wat is content marketing?

WAT IS CONTENT MARKETING: GENEREREN VAN WINSTGEVENDE KLANTINTERACTIES DOOR MIDDEL VAN HET VERSPREIDEN VAN WAARDEVOLLE CONTENT.

Als je op zoek gaat naar een definitie van content marketing, kom je al snel bij het Amerikaanse content marketing instituut uit. Deze omschrijft content marketing als volgt:

"Content marketing is a strategic marketing approach focused on creating and distributing valuable, relevant, and consistent content to attract and retain a clearly-defined audience — and, ultimately, to drive profitable customer action."

Content marketing is dus een strategische keuze om door middel van het creëren en verspreiden van content, klanten te bereiken en aan je te binden. Het uiteindelijke doel is het genereren van winstgevende klantinteractie.

Niet alleen online

Hoewel content marketing veel besproken wordt binnen de online wereld, gaat deze strategie verder dan dat. Zo hebben Amerikaanse retailers massaal de catalogus herontdekt.

Een van de gewaardeerde eigenschappen van dit medium is dat het zeer geschikt is om high quality content te bieden in de vorm van verhalen, inspirerende afbeeldingen, celebrity interviews, designer tips etc. Met als gevolg een groei van het aantal verspreide catalogi in Amerika.

Ook dichter bij huis zien we voorbeelden van offline content marketing. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende Allerhande van Albert Heijn en de Kampioen van ANWB.

4 voorwaarden voor een effectieve content strategie

4 VOORWAARDEN VOOR EEN EFFECTIEVE CONTENT STRATEGIE

Niet alle content leidt tot een winstgevende klantinteractie. Om effectief te zijn, zal het aan een 4 voorwaarden voldoen.

1. Relevant zijn

Het moet ergens over gaan. Content die niks te maken heeft met het onderwerp waar de doelgroep in geïnteresseerd is zal geen toegevoegde waarde bieden. En ook niet leiden toet het gewenste doel.

2. Consistent zijn

Dezelfde boodschap in iedere uiting, over alle kanalen heen. Content met verschillende boodschappen zijn verwarrend. Je audience begrijpt het niet, of begrijpt het verkeerd. Hierdoor komt je boodschap niet over.

3. Waardevol zijn voor de lezer

Content zonder waarde is niet boeiend. En als je niet kan boeien, kan je ook niet binden. Een boodschap die niks toevoegt, zal het ene "oor" in gaan en het andere "oor" weet uit gaan. Er zijn veel verschillende manieren om waarde voor de lezer te bieden. Welke dat is, is afhankelijk van je doelgroep. En de fase waarin ze zitten in de funnel.

In mijn blog Content marketing, 4 manieren om waarde te creëren voor de klant ga ik aan de hand van praktijk voorbeelden verder in op welke vorm deze waarde aan kan nemen. En welk type content daarbij past.

4. Gericht zijn op een specifieke doelgroep

Een content strategie gericht op de verkeerde doelgroep zal zijn doel voorbij schieten. Hoe relevant, consistent en waardevol deze ook is voor een andere doelgroep. Het startpunt voor een gedegen content strategie is dan ook altijd je doelgroep. En dit zijn er vaak meer dan één. Kijk goed naar je doelgroep. Segmenteer je markt en maak een scherpe persona van iedere groep.

WAAROM CONTENT MARKETING?

Waarom zou je aan content marketing doen?

Er worden veel verschillende redenen genoemd om een content marketing strategie te ontwikkelen. Variërend van een hogere Google ranking en meer web traffic tot een hogere interactie met je doelgroep. Allemaal heel valide redenen. Maar wat heeft de klant er aan?

Vanuit een waardecreatie oogpunt, ben ik constant op zoek naar een win-win situatie. Waar niet alleen het bedrijf, maar ook de klant voordeel bij heeft. En wat blijkt; content marketing is een uitstekende strategie voor waardecreatie. Zowel voor de klant als van de klant.

De waarde van content marketing

waardevolle content marketing leidt tot winstgevende klantinteractie

Waarde voor de klant

Klanten zijn steeds bewuster geworden en maken weloverwogen keuzes op basis van beschikbare informatie en ervaringen. Ervaringen van zichzelf, of van anderen. Welke informatie ze tot zich nemen wordt allang niet meer bepaald door bedrijven. Het is de doelgroep die nu aan het roer staat van de informatiestroom. Zij bepalen wat er over je gezegd wordt, wanneer het gezegd wordt en hoe.

Als bedrijf kan je hier niet in sturen. Je kan wel faciliteren. Ervoor zorgen dat de doelgroep de juiste informatie op het juiste moment via het juiste kanaal tot zijn beschikking heeft. Hoe relevanter de informatie, hoe meer waarde deze vervolgens voor de lezer heeft.

Invloed op de waarde van de klant

Je redt het vandaag niet meer door alleen te focussen op acquisitie. Leads verleiden met mooie aanbiedingen om ze vervolgens als klant geen aandacht meer te geven, wordt niet meer geaccepteerd. Het is dan ook de kunst om een langdurige relatie met je klanten aan te gaan.

Door waardevolle content te bieden in ieder stadium van de customer journey, bouw je aan een duurzame binding met je doelgroep. Klanten zullen uiteindelijk loyaler zijn. In houding, en in gedrag. Ze nemen meer af en blijven langer klant. Ambassadeurs zullen zelfs nieuwe klanten voor je werven. Ten slotte zal de gemiddelde winst per klant toenemen.

Over waardevol

Waardevol Klantbeleid - Waarde van de klant door waarde voor de klant

 

Waardevol staat voor het creëren van waarde ván de klant door het bieden van waarde vóór de klant

We helpen je de klant centraal te stellen in de onderneming en je marketingcommunicatie af te stemmen op hun wensen, behoeften en gedrag. Ons uiteindelijke doel is een situatie te creëren waarbij klanten zich gewaardeerd voelen en een positieve klantervaring hebben. En bedrijven meer aanbevelingen, meer omzet en een hoger rendement op marketing activiteiten krijgen.

Hierbij hanteren wij een datagedreven werkwijze. Met verschillende onderzoeks- en analysetechnieken maken we een scherp beeld van de verschillende klantprofielen. Door te meten, monitoren en sturen op basis van klantgegevens maken wij campagne resultaten inzichtelijk en geven we je grip op je marketing- communicatiestrategie.

Zin om te sparren?

Wil je met ons sparren over hoe jij met content marketing je klant centraal kan zetten in je marketingcommunicatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf je liever op de hoogte

Nog geen zin in direct contact, maar wel geïnteresseerd in klantgerichte marketingcommunicatie? Volg ons dan via de socials:

Credits

Pictogrammen gemaakt door Undraw. Foto door Eugene Zhyvchik via Unsplash