In 5 stappen naar een effectieve communicatiestrategie

EEN HOGERE ROI OP JE MARKETING EN COMMUNICATIE DANKZIJ EEN KLANTGERICHTE STRATEGIE, WAARBIJ IEDERE KLANTGROEP DE JUISTE BOODSCHAP KRIJGT, IN HET JUISTE FORMAAT, VIA HET JUISTE KANAAL, EN HET JUISTE MOMENT.

Het geheim van een succesvolle communicatie zit in de timing; het gaat om de juiste boodschap, op het juiste moment, via het juiste kanaal naar de juiste persoon. In 5 stappen helpt Waardevol je een goed beeld te krijgen van je verschillende klantgroepen en geeft advies over de beste communicatiestrategie per segment, gedurende de gehele customer journey. Zo kan je voor ieder klantgroep een boodschap ontwikkelen die bij hun past.

1. INZICHT IN KLANTGROEPEN

Met behulp van verschillende onderzoek- en analysemethoden maakt Waardevol  inzichtelijk wat de houding van klanten is ten opzichte van je product of dienst. Daarnaast meten wij hoe belangrijk de klant deze eigenschappen vindt. Om het plaatje compleet te maken, nemen wij ook socio-demografische en lifestyle kenmerken mee. Of - als het gaat om zakelijke klanten - branche, bedrijfsgrote en functies van de Decision Making Unit (DMU).

Effectieve communicatie op basis van segmentatie en Buyer Persona's

Buyer Persona

2. SEGMENTEREN NAAR KLANTTYPEN

Op basis van de verkregen inzichten deelt Waardevol je klanten op in verschillende groepen. Segmenten genaamd. Wij wijzen aan welke klant in welke segment hoort en maken een aansprekende beschrijving per groep. Een persona. Deze persona's bevat naast socio-demografische eigenschappen, een diepgaande omschrijving van de betreffende klantgroep. Variërend van hun interesses, dagelijkse bezigheid, de vraagstukken waar ze mee worstelen, de oplossingen waar ze open voor staan en wat ze belangrijk vinden. Aangevuld met hun media gebruik: wat ze lezen, de (social media) kanalen die ze gebruiken en wie hun influencers zijn.

3. NUANCE IN DE FUNNEL

Nu je weet wie je klanten zijn, en welke waarde jij ze te bieden hebt, ben je in staat om de hoofdboodschap van je communicatie te ontwikkelen. De manier waarop je jouw boodschap over brengt is echter afhankelijk van de fase waarin je doelgroep zit in de funnel. Is het een prospect die nog in de oriëntatie fase zit, een lead die informatie aangevraagd heeft of een klant? Waardevol geeft je inzicht in de verschillende fasen van de funnel. Hierbij maken wij onderscheid tussen de buyer journey, en customer journey.

Buyer journey

Buyer journey is de reis die iemand aflegt in het aankoopproces. Dit omvat het proces van bewustwording tot en met de daadwerkelijke aankoop. Wij maken inzichtelijk hoe de buyer journey van je doelgroep er uit ziet. En wat de beste boodschap is per fase van de journey. Hierbij houden wij rekening met factoren die invloed hebben op het koopproces. Dit kunnen mensen zijn, maar ook situaties of omstandigheden.

Klantreis

Customer Journey

Customer journey

Zodra iemand klant is, begint hij aan de klantreis. Ook wel customer journey genaamd. Deze klantreis omvat alle contactmomenten (touchpoints) die je hebt met je klanten. Van de eerste (test)aankoop tot het moment dat hij of zij definitief geen klant meer is. Waardevol geeft je op een overzichtelijke en gestructureerde inzicht in deze customer journey. Vervolgens adviseren wij over de beste boodschap per touchpoint.

Content Mapping

4. CONTENT MAPPING

Nu je inzicht hebt in zowel de verschillende klantsegmenten, als hun buyer en customer journey, nemen wij de content onder de loep. Door middel van content mapping geeft Waardevol inzicht in welke content de doelgroep zoekt; via welk kanaal en in welk formaat. En dit per fase van de journey.

5. TESTEN MEEST EFFECTIEVE BOODSCHAP PER SEGMENT

Nu je weet welke klant wat belangrijk vindt, in welke fase deze zit en welke content hierbij past, kan je je eigen boodschap ontwikkelen. In dit creatieve proces zal je veel keuzes moeten maken. Variërend van tone-of-voice, naar afbeeldingen tot headers en call to actions. Om te weten welke boodschap het beste presteert, werken wij veelvuldig met A/B testen. Deze testen kunnen voor (pre-testen) of tijdens de campagne gedaan worden. Tenslotte kan Waardevol post-testen uitvoeren als je na de campagne nog verdiepingen wilt over bepaalde resultaten.

CONCRETE HANDVATTEN

Met al deze middelen geeft Waardevol niet alleen aan wie waarin geïnteresseerd is. Wij geven ook aan wanneer, met welke boodschap, in welk formaat en via welk kanaal je ze het beste kan bereiken. Zo geeft Waardevol je concrete handvatten voor een relevante en effectieve communicatie.

MEER INFORMATIE?

Meer weten over relevante en effectieve communicatie? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek.

Laatste Tweet

Volg Waardevol