Meteen naar de inhoud

Een effectieve content marketing strategie in 5 stappen

In een serie blogs heb ik het over content marketing gehad. Wat het is. En waarom je dit zou willen doen. Maar vooral over de waarde die je kan creëren. Zowel vóór de klant, als ván de klant. In deze blog geef ik kort aan hoe je in 5 stappen een effectieve content marketing strategie ontwikkelt.

Content marketing een lange termijn strategie, gebaseerd op het ontwikkelen van een langdurige relatie met je doelgroep. Zo nu en dan een bericht de wereld in sturen werkt niet. Je boodschap wordt vertroebeld en de doelgroep begrijpt niet waar je voor staat. Het is dan ook de bedoeling dat je een coherent en consistent verhaal verteld. Gedurende de gehele customer journey en over alle kanalen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het klinkt cliché, maar ook hier is een goede voorbereiding het halve werk. Pas als je weet wie je wilt bereiken, wat ze krijgen, wat het ze oplevert en hoe je dit wilt vertellen, kan je een samenhangende content marketing strategie ontwikkelen. En uitrollen. Met behulp van een content marketing mission statement leg je de kaders van je strategie vast. En zorg voor een consistente uitvoer van je strategie.

Segmentatie en Buyer Persona

Stap 1. Maak buyer persona's

Hoe beter je weet hoe je doelgroep er uit ziet, des te beter je jouw content marketing strategie hierop aan kan passen. Definieer daarom je doelgroep. En maak een (beperkte set) buyer persona’s.

Een buyer persona is een op database analyse en onderzoek gebaseerd archetype. Het beschrijft het profiel van je doelgroep. Wat ze willen bereiken en wat hun drijfveren zijn. Maar ook hoe hun koopgedrag is. Zorg ervoor dat Je de persona’s werkbaar maakt. Beschrijf daarom ook wat het mediagedrag en kanaalgebruik is van de buyer persona’s: In welke onderwerpen zijn ze geïnteresseerd. Hoe zoeken ze, welke woorden gebruiken ze en welke vragen stellen ze. Welke kanalen en welk formaat heeft wanneer in de customer journey hun voorkeur.

Stap 3. Geef aan wat het je doelgroep oplevert

Bij de vraag "wat levert het op?" gaat het om de belofte die je doet. Het vertelt wat je doelgroep krijgt als ze met jou in zee gaan. Zo zorgt de business software van Exact er bijvoorbeeld voor dat "bedrijven zich voluit kunnen richten op het volgende doel, de volgende uitdaging. Zodat ze niet hoeven te wachten op wat de toekomst ze brengt, maar ze deze zelf kunt bepalen."

Stap 4. Bepaal welk verhaal je wilt vertellen

Maar waarom moeten ze bij jou aankloppen in plaats van bij de concurrent? Hier komt authenticiteit om de hoek kijken. Hoe uniek is de organisatie. Waar sta je voor. Wat drijft jou en hoe zorg je voor een onderscheidende beleving. Dit gaat veel verder dan het opsommen van verkoopargumenten. Het gaat om de diepe wortels van de organisatie en de passie waarmee jij en je collega's deze uitdragen. Dit is het verhaal dat je telkens weer moet brengen. Doe je dit geloofwaardig, oprecht en transparant, dan leg je de fundering voor een langdurige en trouwe relatie met je doelgroep.

Stap 5. Formuleer een content marketing mission statement

Nu je weet wie je doelgroep is, wat ze krijgen, wat het oplevert en welk verhaal je wilt vertellen, heb je het raamwerk van een goede content marketing strategie. Om ervoor te zorgen dat alle content marketing activiteiten in dit raamwerk passen, is het belangrijk deze informatie op high-level vast te leggen in een content marketing mission statement. Zo'n mission statement is een soort guideline waar alle marketingcommunicatie acties aan moet voldoen.

Een content marketing strategie ontwikkelen waar de doelgroep centraal staat

Een doordacht plan waarbij de doelgroep centraal staat

Een gedegen content marketing strategie begint bij het opstellen van een doordacht plan. Een plan waarbij de doelgroep centraal staat. Met behulp van analyse en onderzoek maak je eerst een goede omschrijving van je doelgroep. Met een authentiek verhaal vertel je vervolgens waarom jij dit het beste kan leveren. Door deze informatie vast te leggen in een content marketing mission statement, kan nieuwe content getoetst worden aan de de gestelde strategie. En ben je verzekert van een consistente en coherente content markering strategie. Vertel vervolgens jouw verhaal op een consistente, transparante en authentieke manier.

In mijn volgende blog geef ik je tactische tips voor deze uitrol.

Over waardevol

Waardevol staat voor het creëren van waarde ván de klant door het bieden van waarde vóór de klant

We helpen je de klant centraal te stellen in de onderneming en je online marketingcommunicatie af te stemmen op hun wensen, behoeften en gedrag. Hoe doen wij dat? Gewoon door je jouw klanten echt te leren kennen. En te zorgen voor een optimale klantbeleving, in iedere fase van de customer journey.

Ons uiteindelijke doel is een situatie te creëren waarbij klanten zich gewaardeerd voelen en een positieve klantervaring hebben. En bedrijven meer aanbevelingen, meer omzet en een hoger rendement op marketing activiteiten krijgen.

Hierbij hanteren wij een datagedreven werkwijze. Met verschillende onderzoeks- en analysetechnieken maken we een scherp beeld van de verschillende klantprofielen. Door te meten, monitoren

Zin om te sparren?

Wil je met ons sparren over hoe jij je klant centraal kan zetten in je marketingcommunicatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf je liever op de hoogte

Nog geen zin in direct contact, maar wel geïnteresseerd in klantgerichte marketingcommunicatie? Volg ons dan via de socials: