Merkbetrokkenheid, 4 soorten interactie met je doelgroep
Betrokken klanten zijn trots op je merk, product of dienst. En willen graag deel uitmaken van jouw wereld.
Merkbetrokkenheid is een belangrijke driver van klantloyaliteit. Het komt overeen met de emotionele binding die klanten met je product, dienst of merk hebben. Je kan deze emotionele binding versterken door je doelgroep in jouw wereld uit te nodigen. En de waarden waar jij voor staat daadwerkelijk te laten beleven.
Je doelgroep kennen en de beleving geven die ze zoeken gaat verder dan communicatie en personalisatie. Het draait hierbij om echte interactie tussen jou en je doelgroep. En tussen je doelgroep onderling.
4 manieren van interactie met je doelgroep
Volgend vier manieren om je doelgroep te stimuleren een verbinding met je aan te gaan. En ze te faciliteren bij het leggen van contact met een community van gelijkgestemden.
1. Events
Events zijn een beproefde manier om gelijkgestemden bij elkaar te brengen rondom een thema dat aansluit bij je merkwaarden. Dit kunnen zowel online als offline evenementen zijn.
Voorbeelden van offline events zijn de Libelle Zomerweken. Een groot succes dat 25 jaar lezers van Libelle bij elkaar brengt met modeshows, artiesten, metamorfoses, proeverijen, ontmoetingen met politici en Libelle-columnisten, interviews en nog veel meer. In 2020 trok dit event 82.000 bezoekers.
Een ander bekend voorbeeld is het steeds groter wordende Vrienden Van Amstel Live en Amstel Gold Race. Evenementen die naadloos aansluiten bij het authentieke verhaal van een merk dat is ontstaan uit de vriendschap van twee vrienden.
Meer B-to-B kan je denken aan netwerksessies, congressen, symposia, seminars en workshops.
2. Communities
Een online community is een virtuele gemeenschap bestaande uit gelijkgestemden met een gemeenschappelijk doel. Gebruikers van een community verzorgen hoofdzakelijk zelf de content. Zo kunnen ze elkaar informeren, helpen en ideeën uitwisselen.
De gangbare social media kanalen en discussie fora spelen hierbij een grote rol. Maar ook meer besloten gebruiker communities zijn erg effectief. Dit zijn vaak branded communities zoals SAP Community Network. De klant community van SAP.
Ook open source software ontwikkeling is een veel voorkomende community vorm. Waarbij de gebruiker de licentie heeft om de broncode van een software programma te bestuderen, aan te passen, te verbeteren, te verspreiden of te verkopen.
Een van de grote platvormen die communities voor open source software ontwikkeling faciliteert is SourceForge. Voorbeelden van open source software zijn de samenwerkingstool Asana en de webbrowser Mozilla Firefox.
3. Gamification
Interactie kan je ook op een meer ludieke manier stimuleren met bijvoorbeeld gamification.
Gamification is het toepassen van gamedenken en gametechnieken in niet-game omgevingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van spelelementen om gebruikers te motiveren en hun ervaring te verrijken.
Zo maakt SalesForce gebruik van gamification in de online leeromgeving Salesforce Trailhead. Of, meer B-to-C, NikeFuel. Waarbij Nike gebruikers met elkaar kunnen wedijveren in de dagelijkse fysiek activiteit.
En in November 2021 hield H&M zijn eerste virtuele modeshow in Nintendo spel Animal Crossing: New Horizons. Hierbij hebben ze een eerste gestap gemaakt naar “the next level”van gamification: een metaverse.
4. Een metaverse
Een metaverse is het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-computergraphics ruimtes waarin de gebruikers, vaak door middel van avatars, interactief kunnen rondkijken en interageren. De ultieme manier om je doelgroep vitrueel deel te laten maken van een door jou gecreëerde wereld.
Gamebedrijven zoals Epic, bekend van het spel Fortnite, zetten al vol in op de metaverse.
Eind 2021 is kreeg de belangstelling voor de metaverse een boost door de oprichting van het Facebook moederbedrijf Meta. Waarmee het bedrijf de nieuwe weg is ingeslagen als ‘metaverse bedrijf‘.
Ook de corona pandemie heeft bijgedragen aan de toename in populariteit van een metavers. Zo heeft het Microsoft aangezet tot de ontwikkeling van de metaverse ‘Mesh voor Microsoft Teams‘. Waarvan de start van de geleidelijke uitrol in de eerste helft van 2022 plaats zal vinden. En Accenture, met Accenture Nth Floor, heeft de metaverse ingezet voor onboarding van nieuwe werknemers.
Verder zijn er steeds meer retailers die interesse in een virtuele wereld in augmented reality of virtualy reality hebben. Zoals Nike met Nikeland op Roblox. Of Walmart en H&M. Beide bedrijven die serieuze plannen hebben op dit gebied.
Gartner verwacht zelfs dat in 2026 een kwart van de mensen minstens een uur in een metaverse doorbrengen voor werk, winkelen, social media, entertainment of opleiding.
ZIN OM TE SPARREN?
Zin om te sparren over hoe jij meer winst en omzet kan genereren door je klanten echt centraal te stellen in je marketingcommunicatie? Hoe jij die extra waarde kan bieden aan je klanten dat ze ambassadeurs van je worden? Neem dan vrijblijvend contact op. We denken graag met je mee.
OVER WAARDEVOL
Waardevol staat voor het creëren van waarde ván de klant door het bieden van waarde vóór de klant
We helpen je de klant centraal te stellen in de onderneming en je marketingcommunicatie af te stemmen op hun wensen, behoeften en gedrag.
Ons uiteindelijke doel is een situatie te creëren waarbij klanten zich gewaardeerd voelen en een positieve klantervaring hebben. En bedrijven meer aanbevelingen, meer omzet en een hoger rendement op marketing activiteiten krijgen.
Hierbij hanteren we een datagedreven werkwijze. Met verschillende onderzoeks- en analysetechnieken maken we een scherp beeld van de verschillende klantprofielen. Door te meten, monitoren en sturen op basis van klantgegevens maken wij campagne resultaten inzichtelijk en geven we je grip op je marketing- en communicatiestrategie.
Credit
Foto door XR Expo via Unsplash