Meteen naar de inhoud

Wat is NPS en hoe meet het klanttevredenheid

Met de Net Promotor Score zie je in één oogopslag hoe tevreden je klanten zijn

Naast het uitgebreide periodieke onderzoek naar tevredenheid en belang, kan je ook continue onderzoek doen naar klanttevredenheid. Bijvoorbeeld door middel van de Net Promotor Score. Afgekort NPS

Wat is de Net Promotor Score

De NPS is een score waarmee je tevredenheid van je klanten meet. Het is een stuurinstrument waarbij je, door middel van van één enkele vraag, op een eenvoudige manier continu de vinger aan de pols kan houden.

Detractors, Passives en Promotors

Meten, monitoren en sturen Met de NPS meet je, op een schaal van 0 tot 10, de mate waarin iemand bereid is je bedrijf of product aan te bevelen. Op basis van de uitkomst worden respondenten vervolgens opgedeeld in drie groepen: Detractors, Passives en Promotors.

  • Detractors hebben een waarde tussen de 0 en 6. Ze zijn niet tevreden over je product of dienst en schromen zich niet negatieve mond-tot-mond reclame te generen.
  • Passives, met een score van een 7 of 8, zijn al meer tevreden. Maar niet tevreden genoeg om je actief aan te bevelen.
  • Promotors, met een score van 9 of 10, zijn een interessante groep. Ze zijn enthousiast over je product of dienst en daardoor in hoge mate bereid je aan te bevelen.

NPS als stuurinstrument

Met de NPS krijg je snel en eenvoudig inzicht in je KlanttevredenheidOp basis van de gegeven antwoorden wordt de Net Promotor Score berekend. Door het percentage Detractors te berekenen en deze van het percentage Promotors af te trekken krijg je een waarde tussen de -100 en +100. Waarbij geldt dat een waarde van -100 betekend dat alle klanten die een vragenlijst ingevuld hebben Detractors zijn. Een waarde van +100 wil zeggen dat iedere respondent een Promotor is.

Dankzij de NPS zie je in één oogopslag hoe tevreden je klanten zijn, Door de actuele score te vergelijken met de benchmark score, krijg je realtime inzicht in de effectiviteit van je beleid. Is de NPS gelijk of hoger als je benchmark, dan ben je goed bezig. Is de score lager, dan wordt het tijd om in de achterliggende oorzaak te duiken en actie te ondernemen.

NPS als graadmeter

Hoewel de NPS alleen geen inzicht geeft in concrete verbeterpunten, is het toch een handige graadmeter voor je klanttevredenheid. Omdat het maar één korte vraag is die weinig tot geen moeite kost om te beantwoorden, is het onderzoek eenvoudig uit te voeren.

Over waardevol

Waardevol - Waarde van de klant door bieden waarde voor de klant

Waardevol staat voor het creëren van waarde ván de klant door het bieden van waarde vóór de klant

We helpen je de klant centraal te stellen in de onderneming en je marketingcommunicatie af te stemmen op hun wensen, behoeften en gedrag. Ons uiteindelijke doel is een situatie te creëren waarbij klanten zich gewaardeerd voelen en een positieve klantervaring hebben. En bedrijven meer aanbevelingen, meer omzet en een hoger rendement op marketing activiteiten krijgen.

Hierbij hanteren wij een datagedreven werkwijze. Met verschillende onderzoeks- en analysetechnieken maken we een scherp beeld van de verschillende klantprofielen. Door te meten, monitoren en sturen op basis van klantgegevens maken wij campagne resultaten inzichtelijk en geven we je grip op je marketing- communicatiestrategie.

Zin om te sparren?

Wil je met ons sparren over hoe jij je klant centraal kan zetten in je marketingcommunicatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijf je liever op de hoogte

Nog geen zin in direct contact, maar wel geïnteresseerd in klantgerichte marketingcommunicatie? Volg ons dan via de socials:

Credits

Pictogrammen gemaakt door Undraw.